Význam vitamínov a minerálov
Význam vitamínov a minerálov

Vitamíny a minerály sú kľúčové pre zdravie tela, podporujú imunitu, metabolizmus či zdravé kosti. Zatiaľ čo vyvážená strava je najlepším zdrojom, pri nedostatku týchto živín môžu pomôcť práve doplnky výživy.

Vitamíny a minerály sa považujú za úplný základ výživových doplnkov. V súčasnosti sú výživové doplnky alebo športová výživa neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu a fitness.

Či už používame proteíny na doplnenie bielkovín a regeneráciu, alebo radi siahame po predtréningovkách, aby sme sa pred tréningom nakopli a dodali telu správny impulz, väčšinou to býva skutočne dobrou voľbou.

Čo sa týka konkrétne vitamínov a minerálov, tie majú rôzne funkcie, napríklad podporujú metabolizmus, imunitný systém, zdravie kostí, krásu pokožky a vlasov či mnohé ďalšie. Tu je prehľad niektorých najdôležitejších vitamínov a minerálov a ich význam pre zdravie:

Najdôležitejšie vitamíny:

  • Vitamín A:

Je to jeden z najzákladnejších vitamínov. Vitamín A sa vyskytuje v dvoch hlavných formách

  • Retinol: aktívna forma vitamínu A, ktorá sa nachádza v živočíšnych produktoch, ako je pečeň, rybí tuk, vajcia, mliečne výrobky.
  • Karotenoidy: prekurzory vitamínu A, ktoré sa nachádzajú v rastlinných zdrojoch a v tele sa musia premeniť na retinol. Nachádzajú sa napríklad v mrkve, sladkých zemiakoch, špenáte, brokolici, mangu, marhuliach a inom farebnom ovocí a zelenine.

Vitamín A podporuje zdravie očí, imunitný systém a rast buniek. Je tiež nevyhnutný pre syntézu rodopsínu, pigmentu, ktorý umožňuje videnie pri slabom osvetlení. Pomáha tiež chrániť rohovku. Podporuje aj imunitný systém a je dôležitý pre rast a vývoj buniek, čo pomáha podporovať zdravú pokožku.

  • Vitamín C:

Vitamín C (kyselina askorbová) je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa musí získavať stravou alebo doplnkami, pretože telo si ho nedokáže samo syntetizovať. Vitamín C pôsobí ako silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky tela pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Pôsobí ako skvelý antioxidant aj preto, že zvyšuje tvorbu bielych krviniek, ktoré posilňujú imunitnú odpoveď a pomáhajú telu bojovať proti infekciám. Vitamín C je tiež nevyhnutný pre syntézu kolagénu, bielkoviny, ktorá je kľúčová pre zdravie kože, väzov, šliach a kostí, a navyše podporuje vstrebávanie nehémového železa (železa z rastlinných zdrojov), ktoré je dôležité na prevenciu anémie.

Nachádza sa v citrusových plodoch (pomaranče, citróny), jahodách, kiwi, paprike, brokolici, paradajkách, zemiakoch a zelenej listovej zelenine a všeobecne takmer vo všetkom ovocí a zelenine.

  • Vitamín D:

je základný vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Vitamín D sa vyskytuje v dvoch hlavných formách:

  • Cholekalciferol: syntetizovaný vitamín D, ktorý sa používa v doplnkoch a liečbe.
  • Ergokalciferol: Prírodná forma vitamínu D, ktorá sa nachádza v živočíšnych produktoch a niektorých rastlinách.

Vitamín D je nevyhnutný na vstrebávanie vápnika a fosforu, čo je dôležité pre zdravie a pevnosť kostí. Pomáha aj pri zdravom vývoji a udržiavaní zubov. Vitamín D zvyšuje tvorbu bielych krviniek, ktoré posilňujú imunitnú odpoveď a pomáhajú telu bojovať proti infekciám. Je tiež nevyhnutný pre syntézu kolagénu, bielkoviny, ktorá je kľúčová pre zdravie kože, väzov, šliach, kostí, a navyše reguluje metabolizmus vápnika a fosforu, čo má pozitívny vplyv na celkové zdravie.

Dobrým zdrojom sú tučné ryby (napr. sleď, makrela, losos). Medzi ďalšie zdroje vitamínu D patrí olej z treščej pečene (rybí olej), vaječný žĺtok a potraviny špeciálne obohatené vitamínom D, ako sú niektoré margaríny.

Dôležité sú aj ďalšie vitamíny, napríklad vitamín E, ktorý podporuje imunitu. Vitamín K je dôležitý pre zrážanie kostí atď.

Z hľadiska minerálov sú najdôležitejšie:

  • Vápnik: je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov, sa nachádza najmä v mliečnych výrobkoch, zelenej listovej zelenine, orechoch a tofu.
  • Horčík: je dôležitý pre metabolizmus, funkciu svalov a nervov a nachádza sa najviac v orechoch, semenách, celozrnných výrobkoch a zelenej zelenine.
  • Železo: je dôležité pre prenos kyslíka v krvi a je najviac zastúpené v červenom mäse, hydine, strukovinách, orechoch, listovej zelenine.
  • Draslík: udržiava rovnováhu tekutín, podporuje funkciu nervov a svalov a nachádza sa najmä v banánoch, zemiakoch, fazuli, avokáde a paradajkách.
  • Zinok: podporuje imunitný systém, hojenie rán a je dôležitý pre chuť a čuch. Nachádza sa najmä v mäse, morských plodoch, strukovinách a orechoch.

Samozrejme, je dôležité, aby ste tieto živiny získavali predovšetkým z vyváženej stravy, ktorá obsahuje rôzne potraviny, ako napríklad ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, bielkoviny (mäso, ryby, strukoviny) a zdravé tuky. V prípade nedostatku alebo špecifických potrieb možno odporučiť vitamíny a multiminerály vo forme doplnkov stravy.