Zdravá výživa je témou na celom svete – v Singapure, Londýne i Prešove. „Sme to, čo jeme,“ skutočne platí, a tak čoraz viac ľudí zaujíma to, čo si objednajú v reštaurácii ako obedové menu. Pripravili sme pre vás zoznam potravín, ktoré prekvapia svojimi nutričnými hodnotami. Zemiaky, bravčové mäso, ale aj cheddar – tušili ste to o nich?
Jedlá, kde hrajú prím zemiaky
Zemiaky – surovina, ktorej sa darí takmer všade, dokonca i na Orave či Kysuciach. Cenovo dostupná, zasýti, obľúbená v slovenskej kuchyni a zároveň plná výživných látok.
Tušili ste, že zemiaky sú bohaté na vitamín C? V priemerne veľkom zemiaku nájdeme približne 10 mg „céčka“, teda množstvo, ktoré pokryje osminu odporúčanej dennej dávky. Veľkou výhodou je tiež, že výborne zasýtia, no obsahujú pomerne málo kalórií. Samozrejme, v prípade, že ich nekonzumejete vo forme hranoliek s tatárskou omáčkou. Ak narazíte v bistre v Prešove na denné menu, kde hrajú prím zemiaky, doprajte si ho. Potešíte svoje telo.
Pokrmy s bravčovým mäsom
Bravčové mäso je v tieni hovädzieho, kuracieho aj rýb. Azda za to môže privysoký obsah sodíka v bravčovej šunke či údenej slanine. Ale taká bravčová panenka je bohatá na bielkoviny s obsahom takmer 30 g bielkovín na 100 g ju môžeme bez obáv prirovnať ku kuracím prsiam. Zabúdať však nemôžeme ani na vysoký obsah vitamínu B. Aj pri bravčovom mäse je však lepšie vyhnúť sa vyprážanému, skvelým variantom je napríklad soté, dlho pečené bravčové pliecko či grilovaný steak.
Kačka prekvapí svojou nutričnou hodnotou
Ďalším mäsom, ktoré ostáva v úzadí, je to kačacie. Azda kvôli obavám z vysokého obsahu tuku. Kardiológ Freny Mody však zistil, že hoci kačka skutočne obsahuje viac tuku, tento tuk patrí medzi tie najzdravšie živočíšne tuky v porovnaní s iným mäsom. Skvelou správou tiež je, že kačacie mäso obsahuje 63 % nenásytených tukov, čo je viac ako hovädzie mäso. Navyše, chuť kačacieho mäsa je skutočne unikátna. Ak reštaurácie v okolí pripravujú kačacie hody, zbytočne neváhajte a využite donášku jedla.
Syr cheddar – ale nie v burgri
Stačí si dať po jedle menšiu kocku syru cheddar a človek by sa mal cítiť lepšie. Prečo? Cheddar totiž pomáha zvýšiť produkciu slín a zároveň neutralizovať kyseliny v ústnej dutine. Okrem toho tiež dokáže znížiť riziko zubného kazu: odstraňuje totiž zvyšky jedla medzi zubami. Výhodou je tiež vysoký obsah vápnika a zinku, to okrem zubov ocenia najmä kosti a pokožka. Nevýhodou je vyšší obsah tuku, preto to s cheddarom netreba zbytočne preháňať. Ak si chcete užiť výhody cheddaru naplno skúste si ho vybrať v inom jedle ako v burgri.
Či už si chceš dopriať donášku pizze v Prešove alebo jedla s potravinami z tohto zoznamu, vyskúšaj ultra rýchly rozvoz na foodpanda.sk.