Aj vy si spomínate na tie časy, keď sme na pečenie používali výhradne bielu múku? Nie je žiadnym tajomstvom, že desať či dvadsať rokov dozadu neboli dostupné zdravšie alternatívy múky či ostatných prísad do pečiva, avšak v súčasnosti je situácia úplne iná. Našťastie! Zdravá strava je neodmysliteľnou súčasťou mnohých rodín, ktoré si veľmi dobre uvedomujú potenciálne nebezpečenstvo v súvislosti s konzumáciou nezdravých potravín, najmä bielej múky. Pýtate sa, prečo je mandľová múka ideálnou voľbou? Je vhodná aj na vianočné pečenie?
Výborná chuť i všestranné použitie
Vedeli ste o tom, že mandľová múka je vyrobená z jemne rozomletých mandlí? Používa sa ako základ pri pečení palaciniek, no mnohé gazdinky si ju pochvaľujú aj pri pečení zákuskov, pri ktorých sa bežne používa biela múka. Medzi jej neprekonateľné prednosti patrí najmä to, že obsahuje vysoký podiel vitamínu E, vápnik, zinok, ale aj horčík. V porovnaní s klasickou pšeničnou múkou možno potvrdiť, že práve mandľová múka má až tri krát viac bielkovín, čo je ďalší dôvod, prečo ju určite vyskúšať. Pečivo, ktoré je upečené z mandľovej múky, je chutnejšie a má jemnú orieškovú príchuť, ktorá vás ohromí okamžite.
Pre zdravé kosti i reguláciu krvného cukru
Pokiaľ trpíte nedostatkom železa a draslíku, mandľová múka pomáha zvýšiť minerálnu hustotu v kostnej dreni, a teda pomáha predchádzať vzniku rôznych ochorení. Veď nie nadarmo je obľúbenou potravinou mnohých športovcov, ktorí túžia po zdravých a najmä pevných kostiach. Okrem toho nespôsobuje výkyvy krvného cukru ako trebárs klasická biela múka, keďže účinné látky prispievajú k uvoľňovaniu glukózy a inzulínu. Pokiaľ aj vás zaujala mandľová múka, máte možnosť ju zakúpiť s 10% zľavou, čo už rozhodne stojí za to! Hurá do zdravého vianočného pečenia, ktoré vám vyčarí nielen úsmev na tvári, ale aj na duši. Chrumkavé vanilkové rožteky, lahodný biskupský chlebík či krehké mandľové keksíky, ktoré rozvoňajú celú domácnosť, si môžete upiecť aj vy, a to bez akýchkoľvek výčitiek!