Základným vybavením každého zmrzlinárne a niektorých cukrární a kaviarní je stroj na zmrzlinu, vďaka ktorému sa výroba zmrzliny stáva jednoduchou a rýchlou. Ktorý stroj je najlepšie vybrať, na čo si dávať pozor a prečo stojí za to investovať do zariadení na výrobu zmrzliny a šľahačky?
Typy strojov na výrobu zmrzliny
Výber zmrzlinového stroja závisí predovšetkým od toho, aký typ výrobkov chceme vyrábať. Freezery, to znamená, stroje, ktoré sú zodpovedné za celý proces výroby zmrzliny – chladenie, miešanie, premiešanie a zmrazenie zmrzlinovej zmesi, sa používajú na prípravu čoraz populárnejších remeselných zmrzliny a prírodných sorbetov na báze ovocia alebo štiav. Môžeme si vybrať vertikálne alebo horizontálne stroje, t. j. tie, v ktorých je valec umiestnený vertikálne alebo horizontálne. Objem výroby závisí vo veľkej miere od jeho veľkosti. Horizontálna poloha umožňuje rovnomerné prevzdušnenie pripravenej zmesi. Na výrobu talianskej zmrzliny a mrazeného jogurtu sa používajú zariadenia mierne odlišného typu – mäkké automaty na zmrzlinu. Ich dizajn sa skladá z dvojice nezávislých komôr, ktoré umožňujú výrobu dvoch rôznych príchutí samostatne alebo spoločne. Sú veľmi ľahko použiteľné, majú automatizovaný chladiaci, miešací a dávkovací systém a umožňujú rýchlu výrobu zmrzliny z hotových zmesí. Niektoré modely majú počítadlo porcií.
Parametre, na ktorých záleží
Skúsení predajcovia zmrzliny zvyčajne vedia, čo potrebujú pre svoje podnikanie. Ak je to však vaša prvá investícia do stroja na zmrzlinu, mali by ste vedieť, na čo sa zamerať, aby ste optimalizovali svoj výber. Po prvé, mali by ste vedieť, aký je počet agregátov, ktoré sú zodpovedné za účinnosť zariadenia a akým spôsobom sa ochladzuje – vodou alebo vzduchom. V prípade mrazničky je dôležitá nielen veľkosť valca (valca) a jeho poloha, ale aj množstvo dostupných funkcií. Ak sa zmrzlinový salón zameriava na menu obmedzené na niekoľko príchutí a výroba sa uskutočňuje v malom meradle, stojí za zváženie výber dvojvalcového stroja, ktorý kombinuje funkcie mrazničky a pasterizéra. Bez ohľadu na to, aký stroj si vyberiete, môžete sa pozrieť na výkon a chladiaci systém vášho zariadenia.
Stroj na výrobu šľahačky
Pri rozhodovaní o výrobe a predaji zmrzliny v zmrzlinárni, cukrovinkách alebo kaviarni stojí za to mať zariadenie na výrobu šľahačky. V niektorých prípadoch stačí obyčajný sifón, ale ak chcete ponúknuť zmrzlinové dezerty okrem zmrzliny, stroj na šľahačku je možnosťou zvážiť z dvoch hlavných dôvodov. Pre prvé automaty na šľahačku zaručujú rýchlu výrobu veľkého množstva tejto pochúťky, po druhé, krém z predajného automatu má vždy rovnakú textúru a dokonalú konzistenciu a predovšetkým neutrálnu chuť, ktorá je spôsobená použitím vzduchu a nie oxidu dusného, ako v prípade sifónov.
Stroj na výrobu ľadu
Ďalším zariadením, ktoré by malo byť v zmrzlinárni, cukrárni alebo kaviarni, je stroj na ľad. V závislosti od potrieb a profilu závodu máme na výber z dvoch typov zariadení – drvené ľadové vozíky a výrobcovia ľadových šupín. Oba typy sú užitočné na výrobu a zdobenie dezertov alebo ľadovej kávy, hoci ľadové šupiny sa najčastejšie používajú v širokej škále výroby potravín, napríklad pri pečení a rybolove.