Radi oddychujete pri poháriku lahodnej whisky? Uprednostňujete pritom skôr menej masovo produkované značky, ktoré ponúkajú príležitosť na objavenie novej chute? Potom máme niečo pre vás. Tradičnú škótsku, no u nás nie veľmi známu whisky Laphroaig s dlhou dobou zrenia až 10 rokov.

Whisky Laphroaig 10 ročná je vyrobená z liečivého jačmenného sladu, ktorý dlhodobým zrením v drevených sudoch získal zaujímavé spektrum chutí a vôní. Ako prvé vás dostanú tajomné arómy rašeliny a dymu, ktoré sa postupne rozvinú do mierne korenistej až sladkastej vône. Ihneď ako whisky Laphroaig dostanete na jazyk, pocítite chuť, akoby ste namiesto nej dali do úst vanilkovú zmrzlinu. Tento pocit však trvá len okamih, pretože chuť sa ďalej rozvíja. A to cez dub až po zmes korenín – kardamón, čierne korenie či čili. Pitie whisky Laphroaig je aj preto skutočným zážitkom.

Značka Laphroaig patrí medzi tradičných výrobcov whisky, ktorá produkuje tento alkoholický nápoj už od roku 1820. Až do dnes sa pri výrobe zachovávajú tradičné receptúry, výsledkom ktorých sú 40 stupňové whisky s dobou zrenia 10, 15, 30 či dokonca až 40 rokov. Túto značku nesmierne obľubuje aj britský princ Charles, ktorý liehovar dokonca osobne navštívil a udelil mu právo používať jeho kráľovskú pečať.

Laphroaig je whisky. Čo je ale potom whiskey?

Alkohol značky Laphroaig označujeme ako whisky. Viete však, prečo jej nemôžeme prisudzovať názov whiskey? Dôvod je veľmi jednoduchý. Laphroaig je tradičný škótsky alkohol, ktorý spĺňa podmienky označenia whisky. Teda je vyrábaný z obilninového sladu a vody. Alkohol s označením whiskey je zas typický pre Írsko a má takisto svoje špecifiká, ktoré musí spĺňať. Konkrétne sa na výrobu nevyužíva už obilninový slad ale čisté obilie. Takisto sa surovina nespracováva na ohni, preto whiskey nemá vôňu po dyme.