tekvicový koláč

Jeseň je obdobie plné farieb a rôznych dekorácií nielen v interiéri, ale aj v kuchyni. Príznačné sú pre ňu jedlá z typicky jesenných potravín ako napríklad tekvica, ktorú obľubuje nejedna gazdinka. Príprava takýchto pochutín je v mnohých prípadoch ľahká a časovo nenáročná a aj preto sa stala tekvica obľúbenou prísadou mnohých rodín. Okrem toho si jej chuť natoľko zamilujete, že si jeseň bez nej už nedokážete predstaviť. Keďže sezóna tekvíc je za dverami a čoskoro ich budú plné záhrady a obchody, prinášame vám niekoľko skvelých receptov, ktoré ste možno doteraz ani nepoznali.

tekvicová polievkaTekvicová polievka

Príprava je vhodná nielen pre skúsené gazdinky, ale aj pre začiatočníkov. Na jej výrobu potrebujete jeden kus tekvice hokkaido, 1 cibuľu, 1 zemiak, 1 mrkvu, 3 strúčiky cesnaku, smotanu, soľ,  mleté korenie, olej a muškátový orech. Tekvicu stačí olúpať a nakrájať na kúsky. To isté urobte aj s mrkvou, zemiakom, cesnakom a cibuľou. Všetku zeleninu opražte na oleji a cibuli, podlejte vodou a dochuťte koreninami. Všetko spolu nechajte variť 20 minút domäkka. Nakoniec pridajte smotanu a všetko rozmixujte. Nechajte polievku ešte prevrieť a hoďte do nej muškátový orech.

Tekvicové placky

Na Slovensku sa robia placky naozaj z rôznych druhov potravín. Vyskúšali ste však niekedy už tie z tekvice? Cesto pripravíte úplne klasicky a to nastrúhaním tekvice, pridaním vajíčka, hladkej múky, soli, korenia a majoránky. Ak ich chcete mať o niečo chrumkavejšie, pridajte aj ovsené vločky. Nakoniec z nich vytvarujte placky a opražte ich na oleji.

tekvicová bábovka

Tekvicová bábovka

Na tomto koláčiku si pochutí celá rodina. Postup je tiež jednoduchý a nasledovný. Na začiatku musíme vytvoriť hustý krém a to zmiešaním 4 vajec, 200 gramov cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Do cesta vlejeme roztopené, ale už vychladnuté maslo v hmotnosti 150 gramov. Pomaly potom primiešavame 300 gramov polohrubej múky a prášok do pečiva. Nakoniec do cesta dáme 100 gramov opražených slnečnicových semienok a 300 gramov nadrobno nakrájanej dužiny z tekvice hokkaido. Cesto treba naliať do formy a piecť na teplote 175 stupňov po dobu 1 hodiny.

Cestoviny s tekvicovou omáčkou

Príprava tohto jedla je veľmi jednoduchá a rýchla. Na oleji opražíte na plátky nakrájaný cesnak a kúsky tekvice. Najlepšie je ich podliať trochou vody alebo vývaru. Tekvicu varíme až do momentu, kým bude mäkká a sa nerozpadne. Omáčku stačí nakoniec premiešať so smotanou a dochutiť ju podľa vašej chuti. Primiešame cestoviny, posypeme syrom a jesenná porcia je hotová.

Malá rada na záver. Ak nespotrebujete všetky tekvice, môžete si z nich vyrobiť pekné jesenné dekorácie do domácnosti. Samozrejme na výzdobu môžete použiť aj malé ozdobné tekvičky, ktoré rozveselia váš interiér. Stačí sa s nimi pohrať a zaujímavo ich poukladať.