Proteíny – bielkoviny sú podstatným stavebným základom pre ľudské telo. Proteíny sú veľmi dôležité pre budovanie svalovej hmoty a bežne tvoria asi 20 % telesnej hmoty, čo je hneď po vode najviac. Molekuly proteínov tiež vytvárajú niektoré enzýmy a hormóny a slúžia ako dôležité regulátory v ľudskom tele.

Na trhu dnes – mimo stále viac populárnejšom trende biohackingu – existujú viaceré druhy proteínov vhodné pre športovcov, ktoré možno deliť podľa toho, pre koho sú presne určené a akým spôsobom boli vyrobené.

Význam proteínov pre naše telo

Proteíny sú spolu s tukmi a sacharidmi základnými živinami, ktoré dodávajú telu energiu potrebnú pre jeho fungovanie. Z odborného hľadiska sa proteín skladá z aminokyselín, ktoré sú poprepájané peptidovými väzbami. Aminokyseliny sú prvotným zdrojom dusíka v tele a pozitívna dusíková bilancia je veľmi dôležitá pre rast a regeneráciu svalov.

Okrem budovania svalovej hmoty, čo uvítajú predovšetkým športovci, sú proteíny potrebné aj pre udržiavanie správneho PH krvi, tvorbu niektorých hormónov, pri priebehu chemických reakcií v tele, pre správne fungovanie imunitného systému a dokonca pre správnu reguláciu hydratácie tela. Zvýšenie denného príjmu bielkovín v spolupráci s tréningom napomáha rast a regeneráciu svalov.

Pri nedostatočnom príjme bielkovín, naopak, naše telo nedokáže opraviť všetko, čo je potrebné, a tak na vykrytie našich potrieb používa bielkoviny zo svalov, čo vedie k strate svalovej hmoty. Proteín sa tiež vo významnej miere podieľa na regenerácii.

Typickým zdrojom proteínov v strave sú vajcia, mäso, mlieko, syry, ryby, morské plody a orechy a tiež strukoviny. Namieste je však otázka, či si človek dokáže zabezpečiť dostatočné množstvo proteínov iba zo stravy. Proteíny ako doplnok výživy pomáhajú športovcom dosiahnuť denný príjem bielkovín. Najčastejšie sú dostupné vo forme prášku s rôznymi príchuťami, ale tiež vo forme tyčiniek či hotových nápojov.

Proteíny sú potrebné aj pre ženy, ktoré sa ich často boja prijímať z dôvodu obáv z priberania neprimeranej svalovej hmoty. Avšak práve naopak – u žien podporujú chudnutie, pretože majú nízku energetickú hodnotu a urýchľujú metabolizmus. Pozrime sa bližšie na to, aké jednotlivé druhy proteínov sa vyrábajú.

Ako a z čoho sa vyrába proteín a pre koho je určený bezlaktózový proteín

Doplnky výživy v podobe proteínov môžu obsahovať viacero druhov zdrojov bielkovín. Najjednoduchšou formou proteínov sú sušené bielka alebo mlieko. Najkvalitnejším zdrojom bielkovín s najvyššou biologickou hodnotou je srvátka, pretože sa rýchlo vstrebáva do krvi a svalov. Srvátka je v podstate vedľajší produkt pri výrobe syra a existujú viaceré spôsoby jej spracovania.

Podľa spôsobu spracovania a obsahu bielkovín má výživový doplnok rôzne označenie – môžeme nájsť skratky ako srvátkový koncentrát, srvátkový izolát alebo srvátkový hydrolyzát. Srvátkový koncentrát má jednoduchší proces výroby a obsahuje viac laktózy ako izolát. Izolát obsahuje menšie množstvo laktózy a je kvalitnejší.

Tomu úmerne zodpovedá aj jeho cena. Vyrába sa procesom mikrofiltrácie a v neochutenej forme môže obsahovať viac ako 90 % bielkovín. Nízke zastúpenie laktózy ho predurčuje aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Dobrý proteín bez laktózy reálne obsahuje iba 2 až 3 % mliečnych sacharidov.

V súčasnosti sa vo zvýšenej miere objavujú medzi ľuďmi spolu s alergiou na lepok aj laktózové intolerancie. Ide o neschopnosť tráviaceho traktu spracovávať mliečny cukor. Najčastejšími prejavmi sú bolesť brucha, plynatosť, nafukovanie a kŕče spojené s hnačkami. Odhaliť pravú príčinu týchto problémov býva niekedy náročné.

Ak športovec používa nevhodnú formu proteínu, ktorý je ešte navyše pripravovaný s mliekom, výsledkom je prekročenie individuálnej hranice v príjme laktózy a nestrávená laktóza spustí kolobeh zdravotných problémov, ktorých následkom finančne náročný doplnok odchádza z tela bez akéhokoľvek využitia. Ľudia s týmto problémom nemôžu používať gainery a proteíny s nižším obsahom bielkovín.

Pokiaľ niekomu nevyhovujú živočíšne bielkoviny, či už etického, alebo ekologického hľadiska, na trhu sú tiež dostupné “vegánske” proteíny ako jeden z variantov, ktorý možno využiť. Do tejto kategórie možno zaradiť konopné proteíny, sójové bielkoviny a všetky ďalšie proteíny rastlinného pôvodu. Sójový proteín je vyrábaný extrakciou sójovej múky. Následne je múka vyzrážaná, vymytá a usušená.

Pri takomto výrobnom procese vzniká zo sóje približne 90 % proteín. Neobsahuje žiadne mliečne výrobky, preto je prirodzene bez laktózy a bezpečný pre každého, kto ju netoleruje. Vyznačuje sa však nižšou biologickou hodnotou než srvátka a nie je až taký účinný, ako sú bielkoviny živočíšneho pôvodu.

Variantom môže byť tiež vaječný proteín, ktorý obsahuje všetky aminokyseliny potrebné pre rast svalov a je vyrábaný z vaječných bielkov. Obsahuje nízke množstvo sacharidov a tukov, má veľmi kvalitnú bielkovinu a je bez laktózy. Treba si však vyberať z dobrého a overeného zdroja.

Pre ľudí, ktorí majú aj intoleranciu laktózy a alergiu na sóju, je vhodný hovädzí proteín, ktorý sa vyrába z hovädzieho mäsa odfiltrovaním prebytočného tuku a cholesterolu po hydrolýze. Obsahuje vysoké množstvo prirodzeného kreatínu a aminokyselín.

Výhoda proteínov vo forme doplnkov výživy spočíva v tom, že nevyžadujú žiadne špeciálne uskladnenie a môžete si ich vziať kdekoľvek so sebou a vypiť ich vtedy, keď to vaše telo práve potrebuje.